Staatsrepressie dompelt Goiania in rouw, Protest

 
Na de gewelddadige verdrijving eerder deze week op woensdag, 16 februari, hebben vele families van het bezette Sonho Real de nacht in de kathedraal van Goiania doorgebracht. Anderen brachten de nacht door in een gymzaal, omdat er geen ander onderkomen voor hen voorzien was.

IMC reporters horen nu veel meldingen van politiegeweld en machtsmisbruik.

Zelfs buren van de nederzetting verklaarden te zijn aangevallen door de politie. Sommigen van hen hadden medische verzorging nodig.

Er was opgeroepen tot een demonstratie op 17 februari voor de kathedraal van Goiania om te protesteren tegen het geweld en te eisen dat de daders gestraft worden.

Tijdens die bijeenkomst hielden de daklozen de begrafenis van de twee militanten die woensdag omkwamen bij de inval, Pedro Nascimento Silva en Wagner da Silva Moreira.

Enkele undercover agenten werden door de krakers herkend toen ze een van de leiders van de bezetting probeerden te arresteren. Om de gevangenis te vermijden, omsingelden de daklozen de politie-agenten, die verschillende keren in de richting van de menigte schoten.

In een poging om te ontsnappen liepen ze naar een plein kort bij de Militaire Politie, die een politielinie opzette en de undercover agenten beschermde. Er lopen nog steeds veel onbevestigde verslagen binnen van moord en extreem politiegeweld, naast de verslagen van vermiste lichamen. Een recente posting op IMC maakt melding van lichamen die in tanks verborgen werden of verbrand door de politie.

Momenteel zitten sommige gearresteerden nog altijd in de gevangenis. Op basis van verscheidene ooggetuigenverslagen schat men dat er nog minstens 50 mensen vermist zijn.

.

add a comment on this article