ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εργοστάσιο της Ζανόν δέχεται επίθεση

 

Οι εργάτες στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο κεραμικής Ζανόν δέχονται και πάλι επίθεση από την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να τους διώξουν από την νότια επαρχία της Neuquen, στην Αργεντινή. Από το 2001, οι υπάλληλοι καταφέρνουν να διαχειριστούν επιτυχώς το εργοστάσιο, αποτελώντας για την παγκόσμια εργατική τάξη ένα παράδειγμα όπου οι εργάτες μπορούν να παράγουν και να διαχειριστούν πολύ καλύτερα χωρίς αφεντικό ή ιδιοκτήτη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εργάτες πάλεψαν ενάντια στις απειλές για έξωση και τον εκφοβισμό, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας, εκπροσωπώντας την παλιά ιδιοκτήτρια αρχή του εργοστασίου χρησιμοποίησαν τακτικές τρομοκρατίας και απαγωγής -θυμίζοντας την στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής (1976-1983) κατά την οποία 30.000 άτομα, κυρίως ακτιβιστές, εξαφανίστηκαν εμμέσω ενός βρώμικου πολέμου.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, μια ομάδα τεσσάρων μεμονωμένων ατόμων (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) απήγαγαν τη σύζυγο ενός από τους εργάτες της Ζανόν. Την οδήγησαν με τη βία σε ένα πράσινο Ford Falcon, ένα μοντέλο που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της ασφάλειας για να απαγάγουν ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στέλνοντας μια θερμή υπενθύμιση του βρώμικου πολέμου. Την βασάνισαν και χάραξαν το πρόσωπό της, τα χέρια της, τα μπράτσα και τα στήθη της. Έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς την ακολούθησαν προσεκτικά και πώς είχαν αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις της. Σαν απάντηση, αυτή η γυναίκα, που ποτέ δεν είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση, ηγήθηκε της πορείας για την Διεθνή Μέρα της Γυναίκας στο Neuqen.

Σύνδεσμοι: [1 | 2 | 3 | 4] Περισσότερες πληροφορίες: Indymedia Αργεντινής | ιστοσελίδα Ζanon

Οι εργάτες της Ζανόν και τα κοινωνικά κινήματα κινητοποιούνται για να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής ατόμων - να πουν στην κυβέρνηση ότι οι εργάτες και οι οικoγένειές τους δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις. Περισσότερο από ποτέ, οι εργάτες, με την υποστήριξη της κοινότητας και άλλων τομέων που πραγματοποιούν δράσεις αλληλεγγύης, αποδεικνύουν την ισχύ τους ως επιτυχημένο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια πορεία προς το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, στις 8 Μαρτίου, με σκοπό να καταγγείλουν περιπτώσεις θανάσιμων απειλών, σωματικών επιθέσεων και βασανιστηρίων. Εν τω μεταξύ, στο Μπουένος Άυρες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργάνωσαν άλλη μια συγκέντρωση, έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο κέντρο της πόλης.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, μια ομάδα τεσσάρων μεμονωμένων ατόμων (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) απήγαγαν την γυναίκα ενός από τους εργάτες της Ζανόν. Την οδήγησαν με τη βία σε ένα πράσινο Ford Falcon, ένα μοντέλο που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της ασφάλειας για να απαγάγουν ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στέλνοντας μια θερμή υπενθύμιση του βρώμικου πολέμου. Την βασάνισαν και χάραξαν το πρόσωπό της, τα χέρια της, τα μπράτσα και τα στήθη της. Έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς την ακολούθησαν προσεκτικά και πώς είχαν αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις της. Η γυναίκα αυτή δέχτηκε επίθεση και πάλι την Κυριακή, από τα ίδια άτομα, στο σπίτι της. Η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του σπιτιού, αλλά η ομάδα εισέβαλε από την πίσω πόρτα.

Ενώ οι άνδρες την χάραζαν, απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον Raul Godoy, εργάτη της Ζανόν, Γενικό Γραμματέα του Συνδικάτου των Κεραμοποιών, τον Mariano Pedrero, το δικηγόρο του συνδικάτου και έναν άλλο εργάτη, τον Alejandro Lόpez. Σε συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο Bauen (ένα ξενοδοχείο που διαχειρίζονται οι εργάτες του) στο κέντρο της πόλης του Μπουένος Άυρες, ο Lόpez aανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι απείλησαν: «Θέλουμε να πας στο σπίτι σου με το πρόσωπο και τα χέρια να στάζουν αίμα, και να πεις στον Godoy και τον Lόpez τι πρόκειται να τους συμβεί, τι πρόκειται να συμβεί στη Ζανόν. Το συνδικάτο θα πνιγεί στο αίμα.»

Τις περασμένες εβδομάδες, ο Godoy και ο Lόpez έλαβαν τηλεφωνήματα και μηνύματα με απειλές για τη ζωή τους. Μέλη του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό, ενός συνδικάτου που πρόσφατα κέρδισε αύξηση 44% μετά από παράτυπες απεργίες διάρκειας εβδομάδων, έλαβαν επίσης απειλητικά τηλεφωνήματα. Πολλοί εργάτες πιστεύουν ότι αυτές οι απειλές δεν είναι σύμπτωση. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο τη Ζανόν, επειδή αποτελεί την πρωτοπορία για πολλά ανακτημένα εργοστάσια και πολλές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι η απασχόληση και η ανάληψη της διεύθυνσης της παραγωγικής διαδικασίας είναι μια λύση για τους εργάτες που θέλουν να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους. Οι ίδιοι εργάτες συμπλήρωσαν ότι δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι μέλη του σωματείου του μετρό δέχονται απειλές. Οι εργάτες στο μετρό αποτελούν παράδειγμα για το ότι είναι δυνατό η εργατική τάξη να παλέψει για αυξήσεις, παρότι ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Αργεντινή έχει κλειδώσει στα 600 πέσος (150 ευρώ) για πάνω από μια δεκαετία.

«Αυτή η κυβέρνηση κρατά πολιτικούς κρατουμένους γυναίκες στην Caletta Oliva αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα περιμένουμε να υπάρξει θάνατος μέσα στη Ζανόν για να βγούμε στους δρόμους,» είπε η Ελίζα, μια εργάτρια από το Μπρούκμαν, ένα εργοστάσιο κοστουμιών στο Μπουένος Άυρες, που λειτουργεί υπό εργατική κοοπερατίβα. Εργάτες από το εκτυπωτικό εργοστάσιο του Chilavert, υπάλληλοι του Bauen Hotel και εργαζόμενοι άλλων ανακτημένων επιχειρήσεων συμμετείχαν επίσης στις δράσεις προάσπισης της Ζανόν.

Οι εργάτες του μετρό, που οργάνωσαν παράτυπες απεργίες, εξέφρασαν την αφοσίωσή τους στην προάσπιση της Ζανόν. «Η Ζανόν έχει βοηθήσει στο συντονισμό των μαχόμενων εργατών. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προασπίσουμε τον αγώνα των συντρόφων στο Neuquen» είπε ο Arturo, ένα μέλος του σωματείου του μετρό. Ένα καραβάνι προς το Neuquen προγραμματίζεται για την Τετάρτη 16 Μαρτίου από διάφορες οργανώσεις.

Το 1908, πολλές γυναίκες κατέβηκαν σε απεργία και κατέλαβαν ένα εργοστάσιο υφασμάτων στη Νέα Υόρκη. Η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες κλείδωσαν τις γυναίκες μέσα και πυρπόλησαν το εργοστάσιο. Εκατόν είκοσι εννέα γυναίκες πέθαναν μέσα στο εργοστάσιο. «Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, μια γυναίκα που ανήκει στην εργατική τάξη, βασανίστηκε. Αποφασίσαμε ότι η πράξη για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη) θα πρέπει να λάβει χώρα μπροστά από το κτίριο διοίκησης της επαρχίας Neuquen, για να καταγγείλει τις απειλές και να διαμαρτυρηθεί απέναντι σε ένα αφεντικό και μια κυβέρνηση που βασανίζει και φυλακίζει γυναίκες,» δήλωσε ένας ακτιβιστής από την ομάδα Άρτος και Ρόδα, που εργάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Alejandro Lόpez, ακριβώς έξω από τα γραφεία της διοίκησης της επαρχίας Neuquen, εξέφρασε με πάθος τη σημασία της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, ακόμη και όταν εμφανίζονται υπό τη μορφή απειλών. «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και θέλω να πω μονάχα ένα πράγμα σχετικά με το τι σημαίνει η 8η Μαρτίου για εμάς. Η σύζυγος ενός συντρόφου, που απήχθη και βασανίστηκε, αποφάσισε να ορθώσει ανάστημα. Παρότι οι επιτιθέμενοι έκαναν σαφές ότι ήξερε λεπτομέρειες για το πώς την ακολουθούσαν για πάνω από έναν μήνα. Της είπαν ότι ακολουθούσαν ολόκληρη την οικογένειά της -τον άντρα της, την κόρη της και τους γονείς της. Παρότι της χάραξαν τα χέρια, τα στήθη και το πρόσωπο, σε μια βάρβαρη και αποτρόπαια προσπάθεια εκφοβισμού, αποφάσισε να ορθώσει ανάστημα και να αντιμετωπίσει τους θύτες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χθες, (μία μέρα μετά την πορεία της 8ης Μάρτη) είπε στους εργάτες της Ζανόν ότι σήμερα επρόκειτο να ηγηθεί της πορείας του Neuquen. Δεν πρόκειται για ζήτημα τιμής. Το ότι αυτή η γυναίκα, που ποτέ στη ζωή της δεν συμμετείχε σε διαδήλωση και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ηγήθηκε της πορείας, σηματοδοτεί μια νίκη για τους εργάτες της Ζανόν και όλους τους μαχόμενους συντρόφους.»

Οι εργάτες της Ζανόν έχουν δηλώσει ότι θα εντατικοποιήσουν τη μάχη ενάντια στις απειλές και να υπερασπιστούν το εργοστάσιό τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε θέση άμυνας. «Έχουμε πολλούς εχθρούς να αντιμετωπίσουμε -τα αφεντικά, τα γραφειοκρατικά συνδικάτα, την επαρχιακή διοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεχίζει να εθελοτυφλεί μπροστά στις καταγγελίες μας για απειλές κατά της ζωής ατόμων και στην περίπτωση μιας συντρόφου που ακρωτηριάστηκε.» είπε ο Lόpez. Πρόσθεσε «Είναι πιθανό η κατάσταση να χειροτερεύσει κι έτσι ίσως χρειαστεί να παλέψουμε με περισσότερη δύναμη. Θα επεκτείνουμε τη διαμάχη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.»

Οι εργάτες της Ζανόν έχουν αυτο-οργανώσει και διοικήσει το εργοστάσιο, αυξάνοντας σταδιακά την παραγωγή χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Έχουν προβεί στην πρόσληψη πάνω από 200 νέων εργατών. Έχουν υπερασπιστεί το εργοστάσιο σε τέσσερις περιπτώσεις όπου τους επιδόθηκε ένταλμα έξωσης, με τη συμπαράσταση συντρόφων από οργανώσεις ανέργων και άλλα κινήματα. «Δεν πρόκειται να νικήσουν απειλώντας μας και λέγοντας μας ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε εργοστάσιο.» Οι εργάτες είναι προετοιμασμένοι να σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή και να παλέψουν. Ο Lόpez έκλεισε τη διαδήλωση στο Μπουένος Άυρες, λέγοντας «Είμαστε δυνατοί στη θέση στην οποία βρισκόμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω -θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απαλλοτρίωση του εργοστασίου μας.»

add a comment on this article

how can I help?

estadounidense 14.Mar.2005 18:11

How can I best help stop this? Who can I write to, put pressure on, here in the US?

Email addresses for Argentinian Embassy in Washington, DC

d 14.Mar.2005 18:27

Sección Consular
 consular@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Cooperación Internacional
 cooperacioninternacional@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Cultural
 cultural@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Económico-Comercial
 economicocomercial@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Jurídica
 juridica@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Política Externa
 politicaexterna@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Política Interna
 politicainterna@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Prensa
 prensa@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Agrícola
 agricola@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Financiera
 financiera@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Aeronáutica
 aeronautica@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Militar
 militar@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Naval
 naval@embajadaargentinaeeuu.org

Administración
administración@embajadaargentinaeeuu.org

Webmaster
 webmaster@embajadaargentinaeeuu.org

More info. on helping Zanon

upsidedownworld.org 15.Mar.2005 00:15

To sign a petition in support of Zanon workers, go to www.petitiononline.com/zanon/petition/html

For more information on worker-run factories in Argentina and how to help them check out: www.labase.org

Another great website run by Argentines on worker-run factories and businesses:
www.lavaca.org

To read another good article on the recent kidnapping of the Zanon worker:
 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=42&ItemID=7403

the picture

Per-Erik 27.Feb.2007 14:53

Quien tomo la foto? Necesito preguntar por poder usarla en un libro.