ARGENTINIË: RECHTEN VAN ARBEIDERS

Zanon onder vuur

 

In de zuidelijke provincie Neuquen, Argentinië, worden werknemers van de keramiekfabriek Zanon, die door hen zelf beheerd wordt, opnieuw aangevallen door de overheid en belanghebbenden uit de zakenwereld die proberen hen uit de fabriek te zetten. Sinds 2001 beheren de werknemers de fabriek zelf, met succes; ze stellen zo een voorbeeld voor de werkende klasse over de hele wereld: arbeiders kunnen zelfs beter produceren zonder baas of eigenaar. Gedurende de laatste vier jaar hebben de arbeiders gevochten tegen bedreigingen tot uitzetting en intimidatie, maar de laatste weken zijn de overheid en de veiligheidsdiensten die de vroegere eigenaars van de fabriek vertegenwoordigen overgegaan tot foltering en ontvoering – wat doet denken aan de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983), tijdens dewelke 30.000 mensen, voornamelijk activisten, verdwenen in de vuile oorlog.

Op vrijdag 4 maart ontvoerde een groep van vier mensen (drie mannen en een vrouw) de echtgenote van een arbeider van Zanon. Ze duwden haar in een groene Ford Falcon, een automodel dat veiligheidsagenten tijdens de dictatuur gebruikten om mensen te ontvoeren – een huiveringwekkende herinnering aan de vuile oorlog. Ze folterden haar en sneden haar in het gezicht, de handen, de armen en de borsten. Ze gaven details van hoe ze haar nauwkeurig gevolgd hadden en hadden gedetailleerde informatie over haar doen en laten. De vrouw, die nooit had deelgenomen aan protestacties, liep voorop in de mars op de Internationale Vrouwendag in Neuquen, als reactie op haar ontvoering.

Links: [1 | 2 | 3 | 4] Meer informatie: Indymedia Argentinië | Zanon website

Arbeiders van Zanon en sociale bewegingen roepen op om te reageren tegen de doodsbedreigingen en aanvallen – om de overheid te laten weten dat de arbeiders en hun families niet zullen buigen voor de bedreigingen. Meer dan ooit tonen de arbeiders, met de steun van de gemeenschap en andere sectoren die solidair zijn, hoe sterk ze zijn, als voorbeeld van succesvol zelfbestuur.

Zo’n 5.000 betogers stapte op in een mars naar het hoofdkwartier van de overheid van Neuquen, om te protesteren tegen de doodsbedreigingen, fysieke aanvallen en folteringen. Tegelijkertijd organiseerden sociale bewegingen en mensenrechtengroeperingen een protestactie voor de kantoren van de provinciale overheid in het centrum van Buenos Aires.

Op vrijdag 4 maart ontvoerde een groep van vier mensen (drie mannen en een vrouw) de echtgenote van een arbeider van Zanon. Ze duwden haar in een groene Ford Falcon, een automodel dat veiligheidsagenten tijdens de dictatuur gebruikten om mensen te ontvoeren – een huiveringwekkende herinnering aan de vuile oorlog. Ze folterden haar en sneden haar in het gezicht, de handen, de armen en de borsten. Ze gaven details van hoe ze haar nauwkeurig gevolgd hadden en hadden gedetailleerde informatie over haar doen en laten. Op zaterdag werd de vrouw opnieuw aangevallen door dezelfde groep mensen, bij haar thuis. De politie hield de wacht voor het huis, maar de groep sloop het huis binnen langs de achterdeur.

Terwijl de mannen haar sneden dreigden ze ermee drie mannen te doden: Raul Godoy, arbeider bij Zanon en Algemeen Secretaris van de Vakbond van Keramisten; Mariano Pedrero, advocaat van de vakbond; en een andere arbeider, Alejandro López. Op een persconferentie in het Bauen Hotel (een hotel dat bestuurd wordt door zijn werknemers) in het centrum van Buenos Aires, zei López dat de mannen die de vrouw hadden aangevallen gedreigd hadden: “Wij willen dat je naar huis gaat met bloed druipend van je gezicht en handen, en dat je tegen Godoy en López zegt wat er met hen zal gebeuren, dat dit te maken heeft met Zanon. In die vakbond gaat bloed vloeien.”

In de voorbije weken hebben Godoy en López doodsbedreigingen en berichten ontvangen via de telefoon. Afgevaardigden van de vakbond van de metro, die onlangs een loonsverhoging van 44% verkregen na weken van stakingen, hebben ook telefonische bedreigingen ontvangen. Vele arbeiders wezen erop dat deze bedreigingen geen toeval zijn. De overheid richt haar pijlen op Zanon omdat dat de voorhoede is van de vele teruggewonnen fabrieken en ondernemingen die bwijzen dat bezetting en het overnemen van de productie een oplossing is voor werknemers om hun job te behouden. Ze zeiden ook dat het geen toeval is dat afgevaardigden van de metro ook bedreigd worden. Werknemers van de metro stelden een voorbeeld dat de werkende klasse kan vechten voor loonsverhoging, ook al is het gemiddelde maandelijkse inkomen in Argentinië al meer dan tien jaar gestagneerd op 600 pesos (200 dollar).

“Deze overheid houdt politieke gevangenen vast, vrouwen in Caletta Oliva en over de hele natie. Wij gaan niet wachten op een overlijden bij Zanon om de straat op te trekken”, zei Elisa, arbeidster bij Brukman, een kledingfabriek in Buenos Aires die bestuurd wordt door een arbeiderscoöperatieve. Werknemers van de drukkerij Chilavert, Bauen Hotel en andere herbezette ondernemingen namen ook deel aan acties ter verdediging van Zanon.

Arbeiders bij de metro die lange tijd gestaakt hebben, verbonden zich ertoe Zanon te verdedigen. “Zanon heeft geholpen om strijdende arbeiders te coördineren. Wij zijn klaar om de strijd van onze compañeros is Neuquen te verdedigen, wat daar ook voor nodig is”, zei Arturo, afgevaardigde van de metro. Organisaties mobiliseren een karavaan naar Neuquen op woensdag 16 maart.

In 1908 gingen arbeidsters in een tekstielfabriek in New York in staking, en bezetten ze de fabriek. Het bestuur en de eigenaars sloten de vrouwen op en staken het gebouw in brand. Hondernegenentwintig vrouwen kwamen om in de fabriek. “Bijna honderd jaar later werd een arbeidster gefolterd. We besloten dat de actie voor de Internationale Vrouwendag (8 maart) moest plaatsvinden voor het provinciale gebouw van Neuquen om te protesteren tegen de bedreigingen en tegen een baas en overheid die vrouwen folteren en opsluiten.”, verklaarde een activist van de vrouwenrechtengroepering Bread and Roses.

Alejandro López sprak buiten de provinciale gebouwen van Neuquen, erg gedreven. Hij zei hoe belangrijk het was zich te weren tegen de overheid en veiligheidsdiensten, zelfs wanneer men bedreigd wordt. “Vandaag is Internationale Vrouwendag, en ik wil gewoon één ding zeggen over wat 8 maart voor ons betekent. De vrouw van een compañero, die ontvoerd werd en daarna gefolterd, heeft besloten zich te verzetten, ook al zorgden haar aanvallers ervoor dat ze goed wist hoe ze haar meer dan een maand lang gevolgd hadden. Ze vertelden haar dat ze haar hele familie hadden gevolgd – man, dochter en ouders. Ook al sneden ze haar in de armen, borsten en het gezicht, in een brutale en laffe poging om haar te intimideren, toch besloot ze, nadat ze haar uit de auto lieten, nadat ze dit alles had ondergaan, om zich te verzetten en op de best mogelijke manier het hoofd te bieden aan haar aanvallers. Gisteren (7 maaart) vertelde ze de arbeiders van Zanon dat ze vandaag de mars in Neuquen zou leiden. Dit is geen kwestie van eer. Dat deze vrouw, die nooit eerder aan protestacties deelnam, vandaag, op Internationale Vrouwendag, de mars leidt, is een overwinning voor de arbeiders van Zanon en van alle compañeras in de strijd.”

De arbeiders van Zanon hebben verklaard dat ze de strijd tegen deze bedreigingen nog zullen intensiveren en dat ze hun fabriek zullen verdedigen. Ze laten wel duidelijk verstaan dat ze niet in een verdedigende houding staan. “Er zijn veel vijanden waartegen we moeten vechten – de bazen, de bureaucratische vakbonden, de provinciale overheid en de nationale overheid. Wij zullen niet aanvaarden dat die nationale overheid, die beweert de mensenrechten te verdedigen, onze meldingen van doodsbedreigingen en een verminkte compañera negeert.”, zei López. Hij voegde eraan toe: “De situatie zal waarschijnlijk nog verergeren, dus we zullen nog harder moeten vechten. Wij zullen het conflict op nationaal en internationaal niveau uitvechten.”

De arbeiders van Zanon hebben de fabriek zelf georganiseerd en bestuurd, en zijn erin geslaagd de productie geleidelijk te verhogen, zonder enige overheidssubsidies. Ze hebben meer dan 200 nieuwe arbeiders aangenomen. Samen met compañeros van werklozenorganisaties en andere sociale bewegingen hebben ze de fabriek verdedigd tegen vijf uitzettingsbevelen. “Ze zullen niet winnen door ons te bedreigen en te vertellen dat we geen fabriek kunnen besturen.” De arbeiders zijn bereid om tijdelijk de productie te stoppen en te vechten. López sloot het protest in Buenos Aires af met de woorden: “Wij staan in een sterke positie en wij zullen geen stap terugzetten – wij gaan onze strijd voor de onteigening van onze fabriek verderzetten.”

add a comment on this article

how can I help?

estadounidense 14.Mar.2005 18:11

How can I best help stop this? Who can I write to, put pressure on, here in the US?

Email addresses for Argentinian Embassy in Washington, DC

d 14.Mar.2005 18:27

Sección Consular
 consular@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Cooperación Internacional
 cooperacioninternacional@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Cultural
 cultural@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Económico-Comercial
 economicocomercial@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Jurídica
 juridica@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Política Externa
 politicaexterna@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Política Interna
 politicainterna@embajadaargentinaeeuu.org

Sección Prensa
 prensa@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Agrícola
 agricola@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Financiera
 financiera@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Aeronáutica
 aeronautica@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Militar
 militar@embajadaargentinaeeuu.org

Agregaduría Naval
 naval@embajadaargentinaeeuu.org

Administración
administración@embajadaargentinaeeuu.org

Webmaster
 webmaster@embajadaargentinaeeuu.org

More info. on helping Zanon

upsidedownworld.org 15.Mar.2005 00:15

To sign a petition in support of Zanon workers, go to www.petitiononline.com/zanon/petition/html

For more information on worker-run factories in Argentina and how to help them check out: www.labase.org

Another great website run by Argentines on worker-run factories and businesses:
www.lavaca.org

To read another good article on the recent kidnapping of the Zanon worker:
 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=42&ItemID=7403

the picture

Per-Erik 27.Feb.2007 14:53

Quien tomo la foto? Necesito preguntar por poder usarla en un libro.