Riots in Kopenhagen

Meer dan 260 arrestaties bij rellen in Kopenhagen

 

Meer dan 260 mensen zijn tot nu toe opgepakt in Kopenhagen tijdens een solidariteitsdemonstratie voor het Ungdomshuset. Ongeveer 800 mensen namen deel aan de manifestatie, die begon als een 'reclaim the streets party' voor het met ontruiming bedreigde autonoom cultureel centrum.

Participant's Eye-Witness Account (en) | Articles in Danish 1 | 2 | Articles in Dutch 1 | 2 | Ungsomshuset website (en) | Ungdomshuset on Wikipedia (en)
Video and Photos 1 | 2 | Solidarity action, in Dublin (Ireland)

De politie was vanaf het begin massaal aanwezig, en volgde de groep van alle kanten totdat ze de demonstratie geheel tegenhield. De groep demonstranten sloeg vervolgens een andere weg in, nog steeds vreedzaam en vrolijk, totdat ze compleet omsingeld en aangevallen werd door de politie.
Gemaskerde activisten reageerden met het opzetten van brandende barricades en het gooien van stenen en flessen. Gedurende de hele dag stelde de politie zich uitermate aggressief op, waarbij mensen in steegjes werden gedreven en compleet in elkaar geslagen, en met gevaar voor omstanders er met grote snelheid op barricades werd ingereden. Volgens de burgerlijke media waren het de activisten die de gewelddadigheden begonnen, het was echter duidelijk dat het de politie was die de situatie heeft uitgelokt en het geweld begon. De rellen vandaag waren de ernstigste in Denemarken van de afgelopen zes jaar.

Het hele weekend was Kopenhagen het toneel van grote protesten en manifestaties tegen de dreigende sluiting van het cultureel centrum.
Zaterdag namen meer dan 3000 mensen deel aan een vreedzame betoging die van Christiania naar het Ungdomshuset liep. Deze demonstratie was de grootste voor het Ungdomshuset tot nu toe. Vrijdag kwamen meer dan 2000 mensen af op een festival in het gebouw, waar dj's, bands en kunst werden gepresenteerd.

De problemen voor het Ungdomshuset komen niet uit de lucht vallen: de plek wordt al jaren bedreigd. De dreiging werd echter serieuzer twee jaar geleden toen de gemeenteraad het complex verkocht aan een groep christenfundamentalisten, die de plek willen gebruiken voor zichzelf. De rechtzaken rondom het complex zijn nu bijna afgerond, en waarschijnlijk gaan de huidige gebruikers die verliezen.

Maak een aanvulling op dit artikel

la Rage de Copenhague

enrage-e-s 25.Sep.2006 16:31

la rabia del pueblo - la rabia del pueblo - la rabia del pueblo - la rabia del pueblo - la rabia del pueblo

Toronto solidarity with Ungdomshuset

emoware 10.Nov.2006 21:02

We've also held a solidarity demo for Ungdomshuset here in Toronto, inside and outside of the Danish Consulate (2 Bloor West). There's photos and a copy of the letter we delivered to the Danish Consul available here. It may all be too little too late but support is support and we encourage people to do the same and to demonstrate the international support for Ungdomshuset.

Grow up...

WE are tired of you lot 18.Dec.2006 09:25

It´s time now for these "so-called" youth to grow up and find out they´re living in a democratic country - If they will not live under these rules then it´s quite simple.... Move to another country, however I strongly doubt that anyone else will torerent these kind of crazy riot´s.
99,9% of the Danish people are sick and tired of this group and just want their madness stopped....

Use your brains (If you have any - I strongly doubt...) and think about the people living in the areas you´re wandalising - Their cars - houses - shop´s you have ruined....???
Think of the people behind the police-uniforms - They´re just doing their job ......

STOP THIS MADNESS AND GROW UP "Young people"....