IJsland - direkte aktie

Aktiezomer in IJsland

 
In IJsland is een aktiezomer begonnen tegen zware industrie en grote dammen. In een berucht 'masterplan' is voorgenomen om alle glaciale rivieren en geothermische bronnen van het land te gebruiken voor electriciteit voor aluminiumproductie. Activisten van overal ter wereld hebben zich verzameld om Europa's grootste wildernis te beschermen tegen RioTinto/ALCAN, ALCOA, Century/RUSAL en andere transnationale bedrijven.

Bij de IJslanders hebben zich activisten uit Afrika, Zuid en Noord Amerika en Europa gevoegd voor de internationale conferentie 'Wereldwijde gevolgen van zware industrie en grote dammen', georganiseerd door Saving Iceland. "Vooruitgang wordt door sommigen geschetst als enorme projecten, grootschalige ontwikkeling. In al onze landen zijn deze projecten rampen geworden, ecologische, sociale en economische rampen. Vooruitgang is een veelvoud aan kleine oplossing. We willen duizend bloemen laten bloeien," stelt een verklaring die met consensus is opgesteld door deelnemers aan de conferentie.

De conferentie keek naar de effecten van grote dammen op ecosystem, klimaat en sociale gevolgen, naar de rol van aluminium in de wapenindustrie en op 'green-wash' strategieën van grote bedrijven. De deelnemers ontdekten ook de opmerkelijke overeenkomsten in de strategieën van grote bedrijven in hun verschillende landen en continenten, in hoe gemeenschappen en regeringen gemanipuleerd worden en in hoe gevolgen voor het milieu bedekt worden.

Een volgende conferentie is voorgenomen in Trinidad en Tobago, waar lokale gemeenschappen zich inzetten tegen een ALCOA aluminium smeltert. Andere campagnes die werden gepresenteerd waren de Movimento dos Atingidos por Barragens (Beweging van mensen ontheemd door dammen, Brazilië), EarthLife (Zuid Africa) en de Narmada Bachao Andolan (Red de Narmada Beweging).

Deze week zijn een aantal protestacties geweest in Reykjavik. Een dam werd gebouwd voor het huis van de premier. Reverend Billy van de Church of Stop Shopping hield een hagepreek in het grootste winkelcentrum van Reykjavik, waarin hij consumentisme en zware industrie besprak. Activisten hebben een kamp opgezet in Mosfellsheiði, zuid-west IJsland, nabij een hoogoven van Century. Verdere directe acties zijn aangekondigd, evenals een streetparty op 14 juli.

Saving Iceland organiseerde direkte aktie kampen in oost IJsland in 2005 en 2006 tegen de aanleg van de Karahnjukar dammen en een aluminium smelter van ALCOA in Reydarfjordur.

Video's van de conferentie en een aantal acties | 'Voice of the Wildernesss', een tijdschrift dat de strijd tegen zware industrie en dammen documenteert. (pdf)

Indymedia UK | Indymedia Nederland

Meer Nederlandstalige informatie: GroenFront.nl - IJsland

Zie verder: www.savingiceland.org

Maak een aanvulling op dit artikel

Reykjavik's First Reclaim the Streets

Saving Iceland 15.Jul.2007 00:46

Police Brings Chaos to Rave against Heavy Industry

REYKJAVIK, July 14th - Today, Bastille-day, around a hundred people raved all over Reykjavik's ring road in a carnaval against heavy industry. Iceland's first Reclaim the Streets began cheerfully as Saving Iceland ran down Perlan and onto Reykjavik's western ring. A clown army danced to the beats down into the city centre. This Rave Agains the Machine was organized by Saving Iceland to "reclaim our public space, space to be free to dance, to be free from dreary industrial car culture and to voice a sound of festival in opposition to the grim industrialisation plans for Iceland," says a Saving Iceland activist.
"For years, people have petitioned, wrote to politicians and made legal arguments. Still there are at least three new aluminium smelters on the drawing board for the near future. We have to take radical direct action if we are to stop these. We have to do whatever we can to save the largest remaining wilderness in Europe."
Although a massive traffic jam ensued, many car drivers responded sympathetically.

When the crowd descended Snorribraut on it's way to Lauguvegur, the main shopping street, police blockaded the road and there was a standoff for an hour and a half. When the driver of the sound system tried to exit the vehicle, police attempted to arrest him, violently attacking bystanders. A number of people got injured and four arrested. Police went for people's throats, knocked people face down on the ground, leg-cuffed people and smashed a car window.

The crowd moved on to the police station down the road, and sympathizers welcomed us with a surprise second sound system. The police station was stormed by the international rebel clown army that has set up shop at Saving Iceland's camp in Mossfelsheidi. A number of people climbed the roof and hung down anti-heavy industry banners.
Police did a sortie, apparently with the sole purpose of a surprise arrest of a photographer.

Police have announced that the five people arrested will not be released tonight. It is currently uncertain on what charges they are being held, or what their medical condition is, since some were injured in their arrest.

On a brighter note, the Dutch RTL4 evening news showed an interview Iceland's environmental minister, Þórunn Sveinbjarnardóttir, who stated that she opposes new aluminium smelters in the country. The program also showed images from Saving Iceland's conference in Olfus last weekend.