ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι αργεντίνοι εργάτες πορεύονται για ένα Νόμο Απαλλοτρίωσης

 
Στις 14 του Σεπτέμβρη του 2004 αντιπροσωπείες εργατ* από τα περίπου 200 κατειλλημένα εργοστάσια που υπάρχουν στην Αργεντινή πραγματοποίησαν πορεία στο Μπουένος Άιρες. Απαιτούν από το κράτος την οριστική νομιμοποίηση της απαλλοτρίωσης εργοστασίων και άλλων χρεωκοπημένων επιχειρήσεων που εγκαταλήφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και λειτουργούν υπό εργατικό έλεγχο μετά την κατάρευση της αργεντίνικης οικονομίας τον Δεκέμβρη του 2001.

Περίπου 170 αγωνιστ* -100 εργάτ* από την κεραμοποιία Ζανόν και 70 από κοινωνικά κινήματα που στηρίζουν το εργοστάσιο- έφτασαν χθες το πρωί στο Μπουένος Άιρες και πραγματοποίησαν πορεία προς το δικαστήριο και το εθνικό κογκρέσο για την υπεράσπιση της Ζανόν ενόψει της πιθανής έξωσης των εργατών από το εργοστάσιο [en] [de]. Εργάτ* από την Chilavert το εργοστάσιο τυπογραφίας, από το ξενοδοχείο Bauen, από το εργοστάσιο ενδυμάτων Brukman, από το εργοστάσιο Conforti, από την μεταλλουργία Renacer στην Usuhia, από την κλινική Junin, από την κλινική Ados, από το εργοστάσιο υποδημάτων Gattic, από την εταιρεία Sasetru, καθώς και διάφορες οργανώσεις ανέργων συμμετείχαν στην πορεία.

Μετά την κρίση στις 19 και 20 του Δεκέμβρη του 2001, η αργεντίνικη κυβέρνηση έδωσε προσωρινές άδειες σε πολλ* εργάτ* κατειλλημένων εργοστασίων επιτρέποντας την λειτουργία τους. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι συμφωνίες ήταν διάρκειας δύο χρόνων. Κάποιες από αυτές τις άδειες είναι προγραμματισμένο να λήξουν πριν το τέλος του 2004. Ακόμα παραμένει αβέβαιο πώς η τωρινή κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα.

[ Φωτογραφίες: 1 | 2]

[ Argentina Indymedia feature Spanish, English | Zanon | WorkersWithoutBosses.net | The Take | Znet ]

.

add a comment on this article

them time is right to mve twoard a syndicate

ACE 16.Sep.2004 17:27

It looks like a great oppertunity to present
a syndicate model of organization,It sounds like the workers
have some great ideas.You know the right is going too try
some kind of shit though,maybe all those outsorced jobs dont have to be lost.......

direct action gets the goods

ACE 16.Sep.2004 17:31

It looks like the syndicate model of organization
stands a chance.Hope they take this in the
direction it should go and are successful in their
stuggle!!!!!

Gaining Individual Control

Pete 21.Sep.2004 17:50

Hopefully the country of Argentina will fully and completely recognize the accomplishment of individuals, social movements and local ingenuity and reward all involved the salvaged buildings and equipment that were left when large corporations pronounced and sentenced the people of Argentina as economically dead. The quality of life in those areas must have improved in so many ways from people gaining interpersonal skills, enhancing community and building connections that inbetween beings that run deeper than typical hierarchial structures of corporate operation. It is so great that these people men and women together have developed there own enterprises out of "first world" scraps. Someday maybe these factories can contribute to a International Peoples Bartering Economy where producers of goods equitably and sustainably can interact in a way that is more humane than the current currency inequality way of manipulating human labor.

Pete